Wednesday, December 28, 2011

Semua angkara media massa.. pengaruhnya meninggalkan kesan..
satu lagi filem yang diadaptasi daripada sebuah novel TETAPI "GAGAL". KENAPA??
Novel karipapkaripap cinta.

Filem karipapkaripap cintaSinopsis
‘Karipap-Karipap Cinta’ yang mengisahkan dua perihal hati yang jauh berbeza. Ali yang bekerja di syarikat penerbitan majalah merupakan seorang lelaki yang sempoi, gemar melepak bersama rakan-rakannya dan sering dimarahi bos tempat kerjanya kerana kualiti kerjanya manakala Sarah pula ialah seorang dariUniversiti Al-Azhar, berasal dari keluarga yang berada dan merupakan seorang wanita yang bercita-cita tinggi. Ali mula jatuh hati pada Sarah selepas terpandang wajah ayu Sarah yang sedang berjalan keluar dari tempat kerjanya. Hubungan mereka kemudiannya makin erat selepas cubaan Ali menyelamatkan beg tangan Sarah yang telah diragut walaupun pada akhirnya Sarah sendiri yang berjaya menewaskan peragut tersebut.
Keadaan menjadi semakin lucu, apabila Ali mengaku pada Sarah dan keluarganya bahawa dia juga merupakan bekas graduan universiti Azhar kerana tidak mahu kalah kepada seorang ustaz yang ingin dijodohkan dengan Sarah. Pelbagai kejadian telah berlaku akibat pembohongan si Ali ini sehingga huru-hara jadinya. Namun untuk mententeramkan perasaan serba salahnya itu, Ali bertekad mahu mencuri dokumen penting yang disimpan bosnya bagi menyelamatkan maruah keluarga Sarah. Tetapi Sarah tetap kecewa dengan penipuan Ali. Harapan terakhir Ali adalah untuk menghasilkan karipap yang tersedap di dunia untuk Sarah yang sememangnya pakar dalam membuat karipap. Namun adakah cinta mereka dapat bertaut kembali?

Daripada pemerhatian dan feedback daripada penonton, alasan mereka kenapa filem ini dianggap gagal dan kurang mendapat sambutan kerana


1.Pemilihan pelakon yang membintangi filem ini.


2.Trailer yang tidak menarik dan menyengat.


3.Novel yang asalnya ditukar kepada karya liberal. Mungkin tidak sesuai.


4.Pemilihan gaya poster yang tidak mengena. Tidak Islamic seperti novel.
Akan TETAPI semua itu feedback daripada penonton dan diakui oleh yang lain. Sebenarnya filem ini "GAGAL" kerana faktor media massa yang sangat mempengaruhi sesuatu perkara sekarang ini. Apa yang dimaksudkan??


1. Pengaruh Mark Zuckerberg. 
2. Pengaruh 'burung murai'.


Ini sendiri diakui oleh direktor filem ini yang tidak asing OTHMAN HAFSHAM. Dua faktor besar ini dalam era ini banyak memainkan peranan yang sangat teramat penting, samaada menjayakan atau menggagalkan. Percaya atau tidak, terpulang...


p/s:
 korang tengok korang nilai sendiri. masing-masing punyai pandangan sendiri. =)

::  bye uOOLlllss!!  ::
A U F I R H A N | R O S L A N D  
i'm amazing,just with the way i am..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...